2014 – ett fint år presenterat av @popeyedoyle_

Då var jag äntligen klar med årsbästalistorna! Det har som vanligt varit mycket albumlyssnande och av det har blivit ett lista på 40 skivor, dock blev det 4 extra då jag hade missat någon från början och sen dök det upp några under december. Därefter kommer låtlistan och den består av 100 fina bitar. Jag har rankat dem 1-50 och sen följer osorterat i 51-60, 61-70 och slutligen 71-100. De följs såklart av en spotifylista! Ett slit i en månad har härmed gett följande resultat.

Top 44 album

1. The Popguns – Pop Fiction

En ren och skär njutning av enkel och rak pop. Tio popdängor på ett bräde; vacker sång med bra texter, kompat av skeva gitarrer och fina melodier. Tight rakt igenom och det känns inte som att de haft uppehåll i runda slängar 20år. Släpptes i december och den tog mig med till första platsen.

2. Elbow – The Take off and Landing of Everything

Ok, det här är pompöst med långa låtar. Skivan klockar in just under timmen, med blott 10 låtar. Jag är annars känd för att lyssna på korta popdängor runt 3min. Dock älskar jag Guy Garveys röst och låtarna känns inte så långa som de är, bara fina helt enkelt. Min relation till Elbow är att de släpper en skiva och hamnar i topp 10 varje gång. Den här gången plockade de åt sig silvret.

3. Letting Up Despite Great Faults – Neon

Synthpop och gitarrmatning med låg sång så att man precis hör vad de sjunger. Det här är så grymt fint! Pop!

4. Deptford Goth – Songs

Enkelt och skört; hans sköna röst bryter igenom de syntetiska tonerna av hans instrument. Lätt att lyssna på en regnig höstdag, en sommardag under ett parasoll eller på en bänk i stilla vind en solig aprildag. Precis utanför pallen och det var väl tur för mig, er, att han lämnade sin plats som vikarierande lärare och började släppa skivor.

5. Alvvays – Alvvays

Oj, här har vi sån snäll-skev-pop som jag avgudar. En tjej som sjunger gör det ännu bättre. En klockren debutskiva från detta Torontoband, med den annorlunda stavningen av ”always”. De får runda av min topp 5!

6. The Proper Ornaments – Wooden Hand

En indiepopduo från London, där en av medlemmarna flyttade dit från Argentina med sin flickvän. De möttes i en klädaffär och började diskutera de band som de båda älskade. Att de sedan blev ett band passar mig som en handen i handsken, deras förra skiva hamnade på plats 6 och de tangerade detta i år.

7. Leif Vollebekk – North Americana

Denne Montrealfödde multiinstrumentalist, med det svenskklingande namnet, har släppt en finfin folkskiva. Hans skeva röst är bara ett plus för helhetsintrycket! Skivan släpptes först i Kanada 2013, men tack vare att den släpptes i USA i år och fick en större spridning hamnar den rakt in på sjundeplatsen för mig.

8. Toni Braxton & Babyface – Love, Marriage & Divorce

90-tals R’n’B är tillbaka och med en sån hitmakare som Babyface tillsammans med en av 90-talets bästa R’n’B-divor kan det bara bli fint. En skiva som handlar om det som nämns i albumtiteln, där de ibland sjunger ensamma och ibland tillsammans.

9. Watoo Watoo – Une Si Longue Attente

Det gifta paret Pascale och Michaël Korchia hjälps åt att bringa fram mespopens mespop. Jag är inte sen att dras med och bara njuta av, även om de flesta sångerna sjungs på franska och jag bara förstår fragment av hon sjunger är det bara så jädra fint. Jag känner genom låtarna vad de menar. Om jag såklart är en anglofil har jag definitivt dragning till Frankrike; språket och kulturen. Lätt in på topp 10 för detta alster!

10. The Hobbes Fanclub – Up At Lagrange

Här blir det andra toner, kanske raka motsatsen av niondeplatsen. Mer skevmatning men mycket hårdare, mer åt shoegazehållet och indierock. Bradfordbandet kom in i det tidiga 90-talssoundet och det här är bra. De lyckas hålla det uppe, gitarrerna drar åt det fina jangliga hållet. Ibland delas sången av boy/girl och det lättar såklart upp och ger det en extra touch.

11. The Pains of Being Pure at Heart – Days of Abandon

Japp, på deras tredjeskiva är det lite annorlunda mot de två föregående som inte heller var lika varandra. Det som är bra är den låga sången, gitarrmatningen och de finfina trummorna på det. En tight skiva, där jag har svårt att plocka ut en låt som är bättre än de andra.

12. Cassettes on Tape – Murmuration

En till skiva i samma stil som både 10.an och 11.an, undrar om jag gillar den här typen av musik? Ett band från Chicago som plockar influenser från en del brittiska band, men även några amerikanska band från 90-talet. Detta är lite hårdare än TPOBPAH, men nästan lika fint ändå.

13. Sea Pinks – Dreaming Tracks

Ett band från Storbritannien, och ja, det går att inte att missa. De är från Belfast och den fina Nordirländska dialekten hörs och åh vad den fin är. Vad ska vi säga om det här? Jo, pop i ordets rätta bemärkelse. En rak och enkel skiva!

14. Curtis Harding – Soul Power

En blandning av retrosoul, blues och rock med en feeling av södra USA, även om Curtis är från Michigan har han fångat den amerikanska södern. Skivan är inspelad i Atlanta. Rösten är bra, mycket bra! En klockren skiva som hamnar bland årets 15 bästa. Tyvärr finns den inte på spotify, lite svårare att få tag i, och det kanske gör att den ”bara” hamnar på plats 14.

http://musicmp3.ru/artist_curtis-harding__album_soul-power.html#.VKc0jIqG_IQ

15. Honeyblood – Honeyblood

Noisepop från Glasgow som består av tre tjejer, den ljusa skeva rösten tränger in i själen på en. Annars är det här skevt rakt igenom, men ack så fint.

16. Ibibio Sound Machine – Ibibio Sound Machine

Retrosoul med influenser från Västafrikansk musik gör detta till en funkig historia med blås och dans. Eno Williams röst gifter sig bra med soundet; ett sound som låter gammalt med nytt.

17. Hello Saferide – The Fox, the Hunter and Hello Saferide

Annika är en textförfattare av rang till en poppig ljudbild, även om hon är snäppet bättre på svenska med Säkert! är Hello Saferide tillräckligt bra för att hamna på plats 17 på albumlistan. Vilket är en mycket hög placering!

18. Fear of Men – Loom

Det andra Brightonbandet efter Popguns på listan och det är drömsk indiepop. Det drar åt shoegazehållet, men det är lite snällare. Fint så det förslår!

19. Horsebeach – Horsebeach

Han har hittat Manchestersoundet, kan ha lyssnat på The Smiths och The Stone Roses bland annat. Det är en skiva som ska lyssnas på som en skiva, inga direkta låtar som sticker ut även om Yesterdays är det starkaste spåret. Vad som krävs för att nå lite högre än plats 19 är att kraften i rösten, annars mycket bra.

20. Sharon Jones & the Dap Kings – Give the People What They Want

Här har vi retrosoul rakt av, Sharon med sin starka röst och the Dap Kings kompar med fin och rå soul. Daptone Records är bra på att hitta soundet utan det låter påklistrat och med den här skivan rundar av topp 20.

Top 3 Compilation

1. Uchenna Ikonne presents Nigerian Sounds In Country & Western Music

En oerhört fin kompilation av låtar från Nigerianska artister. Det är skört, det är skevt och låter som vilken 60-70tals låt som helst. Bara lyssna och njut!

https://soundcloud.com/popafricana/nigerian-sounds-in-country-western-music

2. Indietracks Compilation 2014

Indietracksfestivalen går av stapeln under sommaren i Derbyshire och då samlas ett gäng indiepopartister, gamla som nya. De sätter ihop en låt varje från varje artist som deltagit och det blir en så här fin kompilation av låtar.

3. Thinking About Moving To Hastings

Ett skivbolag från London som ligger ute i gråzonen och försöker göra allt för att smeka medhårs. En rivig kompilation med artister som är signerade av skivbolaget. Det är brittiskt, skitigt precis som både du och jag vill ha det.

Various Artists – Thinking About Moving to Hastings

forts. av top 44…

21. Sleaford Mods – Divide and Exit

22. Allo Darlin’ – We Come From the Same Place

23. D’Angelo – Black Messiah

24. The Delines – Colfax

25. Dobet Gnahoré – Na Drê

26. FM Laeti – For the Music

27. Rainy Milo – This Thing of Ours

28. Hawk House – A Handshake to the Brain

29. Malawi Mouse Boys – Dirt is Good

30. Woman’s Hour – Conversations

31. Omi Palone – Omi Palone

32. Dan Michaelson & the Coastguards – Distance

33. St Paul & the Broken Bones – Half the City

34. Frankie Cosmos – Zentropy

35. Tinashe – Aquarius

36. Gallant – Zebra

37. The Lost Brothers – New Songs of Dawn and Dusk

38. Steven James Adams – House Music

39. Marlovers – (Stalking) You

40. Y’Akoto – Moody Blues

41. Drowners – Drowners

42. Naomi Shelton & the Gospel Queens – Cold World

43. Ryan Adams – Ryan Adams

44. Jenny Lewis – The Voyager

Här kommer då årets bästa låtar…

Yes, you know the drill. Årets finaste låtar kommer här bara rätt upp och ner.

Top songs 2014

1. The Como Mamas ft. Radiant Rhythm Band – Out of the Wilderness

http://daptonerecords.com/artists/comomamas/

2. The Popguns – City Lights

3. Lost Tapes – Poetry Dates

4. Elbow – My Sad Captains

5. Letting Up Despite Great Faults – Wrapped

6. The Hobbes Fanclub – Run Into the Sea

7. Hello Saferide – Last Night Bus

8. Jamie Isaac – She Dried

9. The Glamorous Lifesavers – Sweet Hill Observatory

10. The Pretty Greens – Make the Night a Little Longer

11. The Airplanes – Paper Hearts

(finns inte på Spotify)

12. Moses Sumney – Man on the Moon

<p><a href=”http://vimeo.com/97433024″>Moses Sumney – Man on the moon (L.A. landing)</a> from <a href=”http://vimeo.com/user9926926″>Photography by Focus</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

13. Sea Pinks – Wasted on You

14. Babyface – I Hope Thay You’re Okay

15. Little Racer – Ghosty

16. AY, Buffalo Souljah, Dama Do Bling, D’Banj, Diamond, Dontom, Fally Ipupa, Femi Kuti, Judith Sephuma, Juliani, Kunle Ayo, Vusi Nova, Liz Ogumbo, Nancy G, Omawumi, Rachid Taha, Tiken Jah Fakoly, Victoria Kimani and Wax Dey – Cocoa na Chocolate

17. Hawk House – Chill Pill (Experiment 2)

18. Mya – Super Woman

19. Night Flowers – Embers

20. The Pirouettes – Dernier Métro

21. Ibibio Sound Machine – Let’s Dance – Yak Inek Unek

22. Movement – Ivory

23. Leif Vollebekk – Photographer Friend

24. Malawi Mouse Boys – Mwayenera (You Really Are Good)

25. Dobet Gnahoré – Botondi

26. Josh Osho – Even In War

27. Tiger Lou – Homecoming

28. Rainy Milo – Wimbledon

29. Tuxedo – Do It

30. Watoo Watoo – Une Si Longue Attente

31. Jordan Rakei – Add the Baseline

32. Oyinda – Rush of You

33. SBTRKT ft. Denai Moore – The Light

34. Cassettes On Tape – Out There

35. Alvvays – Next of Kin

36. Sleaford Mods – Tied Up In Nottz

37. Guards! Guards! – That Spring

38. The Delines – The Oil Rigs at Night

39. Gold-Bears – Her Fears

40. Woman’s Hour – Her Ghost

41. Tinashe – All Hands on Deck

42. FM Laeti – Wanna Dance

43. The Proper Ornaments – Always There

44. Toni Braxton & Babyface – Take It Back

45. Naomi Shelton & the Gospel Queens – Bound For the Promised Land

46. Omi Palone – Follow Your Visions

47. Generationals – Reading Sings

48. Horsebeach – Yesterdays

49. Arts & Leisure – Weekend

50. The Luxembourg Signal – Distant Drive

51-60

Allo Darlin’ – Bright Eyes

Deptford Goth – The Loop

Ed Harcourt ft. Ren Harvieu – Sweet Malaise

Fanatasma ft. Josiahwise is the Serpentwithfeet) – Sefty Belt

Honeyblood – (I’d Rather Be) Anywhere But Here

Lyla Foy – Feather Tongue

Making Marks – Lemon Sheets

Sierra Leone’s Refugee All Stars – Rich But Poor

Songhoy Blues – Al Hassidi Terei

Theatre Royal – French Riviera 1988

61-70

Chirping – Ambitions

Dan Michaelson and the Coastguards – Every Step

The Decemberists – Lake Song

Fear of Men – Descent

How To Dress Well – Words I Don’t Remember

Lonely Tourist – The Ballad of Paul Tierney

Northeast Party House – The Haunted

Omi – Cheerleader (Felix Jaehn Remix Radio Edit)

Tony Allen ft. Damon Albarn – Go Back (Radio Edit)

Yumi Zouma – Sålka Gets Her Hopes Up

71-100

Alice Boman – What

Bill Patton – Alchemy

Chet O’Keefe – Not Drunk Yet

Daphné – Rastafari

Deers – Bamboo

Drowners – A Button on Your Blouse

Efya – Life

Elephant – Elusive Youth

Frankie Cosmos – School

J Mascis – Better Plane

Kameron Corvet – Take It Back

Kwabs – Wrong Or Right

Letting Up Despite Great Faults – Gravity

The Lost Brothers – Can I Stay With You

Manic Street Preachers – Walk Me To the Bridge

Marian Mereba – September

Mo Kolours – Say Word

Neighbors – Young Things

The Preatures – Is This How You Feel?

Pretty Sad – Wish You Knew

Ryan Adams – Tired of Giving Up

Shamir – Sometimes a Man

Shorts – Berlin 1971

Sinkane – Hold Tight

The Smittens – Love Record Breaker

Tiken Jah Fakoly ft. Patrice – Too Much Confusion

Twinkie Jiggles Broken Orchestra – Free Change

Vancouver Sleep Clinic – Flaws

Waje – Coco Baby

The Yearning – Tomorrow Night

/Peter @popeyedoyle_

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s